Istoria satului Balteni



                                                   SCURTA ISTORIE A SATULUI BALTENI


Satul Balteni a fost atestat documentar in anul  1613, in vremea domniei lui Radu Voievod. Acest domn daruieste credinciosului boier si vornic Nestor Ureche mai multe sate, printer care si Balteni, pe Prut.
Satul este asezat in partea de nord a comunei Probota. A facut parte, la inceput, din comuna Hermeziu, apoi, din anul 1887, din comuna Carniceni. Dupa desfiintarea comunei Carniceni (1901), satul a fost arondat comunei Tiganasi, iar din 1926, comunei Perieni. In 1933, satul revine din nou la comuna Hermeziu, pana in 1942, cand trece la comuna Probota, din care face parte si in prezent. De mentionat este faptul ca, intre anii 1818-1824, satul Balteni a fost distrus in intregime de ciuma, cunoscuta si sub numele ,,Ciuma lui Caragea”. Ca urmare, in sat au ramas numai trei batrani si foarte putini copii. In 1832, satul este domeniu domnesc, apartinand domnitorului Mihail Sturdza. Ascesta incepe sa construiasca o fabrica de spirt, pe care o da in exploatare in 1836. Avand nevoie de muncitori, domnitorul a adus robi, carora li s-a dat denumirea de salahori.
In anul 1864, domnitorul Ioan Cuza da legea de reforma agrara, improprietarind 79 de salahori ce lucrau pe mosia lui Mihail Sturdza. Fiecare clacas a primit cate patru falci de pamanat : arabil, faneata, imas, balti. Sase ani mai tarziu, in 1870, o parte din mosia Strurdzestilor a fost vanduta lui Vintila Cicei – care stapanea mosia Perieni.
In Marele Dictionar Geografic al Romaniei, redatat de George Ioan Lahovari (1898), se mentioneaza: ,,Baltenii, sat ce apartine comunei Hermeziu, plasa Turia, judetul Iasi, are o populatie de 86 de familii sau 347 locuitori, are o biserica zidita din piatra la 1841, deservita de un preot si doi cantareti si o velnita pentru fabricarea rachiului”/
In Dictionarul Geografic al judetului Iasi, intocmit de Al. Obrejia, se spune:,, Balteni, sat ce apartine comunei Probota, este asezat pe o terasa joasa, in vestul luncii Prutului. Numele sau este legat de pozitia geografica, langa numeroasele balti de alta data sau poate de o balta. Pe teritoriul satului au  fost descoperite vestigii de cultura materiala mezolitice, neolitice, atestata documentar din secolul al XVIII-lea, a carei populatie era, in 1912, de 400 locuitori, in 1930- de 521 locuitori, in 1966- de 745 locuitori, iar in 1977- de 653 locuitori. Economia are caracter agricol si zootehnic, poseda cariere de gresii, unitati de prestari servicii si comerciale”.
La inceputul secolului al XX-lea, satul Balteni se afla pe mosia ce apartinea Mariei Mehedinti, sotia geografului Simion Mehedinti. Acestia aveau o casa boiereasca (pe locul careia s-a construit ferma zootehnica dupa colectivizare), unde locuiau vara pentru a supraveghea muncile agricole. Satul Balteni a fost drum de trecere si pentru Costache Negruzzi spre mosia si conacul de la Hermeziu, atunci cand isi petrecea vacantele impreuna cu figure marcabile de la Junimea sau cand organiza celebrele partied de vanatoare si pescuit.
Din 1962, scoala Balteni s-a transformat in scoala generala, cu clasele I-VIII. Spatiul era insuficient, fiind compus din doua sali de clasa, una tip Spiru Haret si o anexa (aceastea din urma au fost afectate considerabil de seismul din 1977). Timp de 2 ani s-au facut cursuri si in locuinte inchiriate de sat, construindu-se, in 1962-1963, inca doua sali de clasa.

OAMENII SATULUI
Slujitori ai SCOLII
La cnducerea scolii, dupa plecarea familiei Ursachi Petru, au fost: prof. Zgardan Cecilia, prof. Andries Corneliu, inv. Movilescu Gheorghe, inv. Movilescu Gabriela, inv. Avram Ana Emanuela. Inv. Zamisnicu Elena.
Slujitoru ai BISERICII BALTENI
Fillip Achitei, Ghimpu, Ancuta Cornel, Pralea Ioan. In prezent, preotul paroh este Tanase Cornel.



Biserica  din  Satul  Balteni,  Comuna  Probota,  Judetul  Iasi,  cu  hramul  "Adormirea  Maicii  Domnului"  a  fost  construita  înainte  de  1838  si  sfintita  în  anul  1841  de
catre  P.S.  Filaret  Beldiman,  cu  binecuvântarea  I.P.S.  Mitropolit  Veniamin  Costache.    Constructia  este  din  caramida  si  piatra  si  este  acoperita  cu  tabla.
A  fost  împodobita  cu  cele  necesare  de  Banul  Ilie  Anastasiu  împreuna  cu  sotia  sa  Ecaterina.  Constructia  are  forma  de  nava,  cu  altarul  arcuit.
Are  o  suprafata  construita  de  124  m.p.  Atât  în  interior,  cât  si  în  exterior  nu  este  împodobita  cu  pictura.  În  decursul  anilor,  biserica  a  avut  mai  avut
mai  multe  reparatii  de  întretinere.  În  anul  1957  i  s-au  adaugat  6 (sase)  contraforturi  pentru  consolidare  în  partea  de  rasarit.